Az elmúlt évtizedben a ceglédiek már hozzászokhattak, hogy az év utolsó hónapjára közösségi színtérré alakul a város Szabadság tere. Olyan találkozások helyszínévé, ahol lehet egy jót beszélgetni, illik közösen fát díszíteni, forralt bort főzni, bejglireceptet cserélni… 

Valamikor a 2010-es évek környékén feltűnt a téren egy hatalmas fedett jégpálya, mely köré vásár szerveződött, majd a következő évben már néhány színpadi programelemmel is kiegészült. Ahogy teltek az évek, úgy gazdagodott a tér decemberi programkínálata. Évről évre kisebb és nagyobb sztárokat köszönthettünk a Ceglédi Advent színpadán. A színpad melletti melegedő sátorban gyerekprogramokkal bővült a repertoár. Aztán a sátort egy szép, fényfűzérekkel díszített faházra cserélték, avagy létrejött a Manóműhely. A fedett jégpályát felváltotta a nyitott pálya, és kinyílt a tér, melyen a kivilágított Református Nagytemplom ad páratlan hátteret e mozgást kedvelőinek. A színpadi programok mellett egyre több, visszatérő jótékonysági és közösségi programokon vehetett részt az arra látogató. Szép lassan kialakult a Ceglédi Advent mai arculata, ami mindig kínál újat, de mégis mindig ugyanaz: a tér, ahol jó együtt lenni.

KÖZÉP-EURÓPA LEGNAGYOBB REFORMÁTUS TEMPLOMÁNAK TORNYÁBÓL ERESZKEDŐ MIKULÁS 

Détári-Lukács Ágnes, a szervező Kossuth Művelődési Központ NKft. ügyvezetője így emlékszik vissza a 2014-es, első mikulásereszkedésre: „Hatalmas eksztázisban voltunk amikor elsőnek élhettük át közösen ezt a nem mindennapi manővert a téren. Remegtünk, mi szervezők is a tömeggel együtt sikoltoztunk.” A lelkesedés azóta sem csökken ezen adventi programelem iránt. Nemcsak a gyerekek és szüleik jönnek ki december 5-én este a térre, hanem ott és együtt várakozik, együtt örül minden generáció.

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK ÉS JÓSZÁNDÉKÚ ADOMÁNYOZÁS
2014-ben Farkas Katalin nyugalmazott népművelő adta az ötletet, amely alapján elindították a szervezők az alkotókat, családokat, baráti társaságokat, munkahelyi csapatokat megszólító kezdeményezést, a karácsonyfadíszítő versenyt. A karácsonyi ünnepekhez kötődő hagyományok felelevenítése, éltetése mellett, a közös együttlét és ünneplés a cél. Egyre nívósabb és különlegesebb, kizárólag kézzel készült díszek kerülnek fel a fákra, melyekre aztán az ünnep közeledtéig szavazhat a közönség. A gondosan feldíszített fákat szenteste előtt, a legnagyobb körültekintéssel, inkognitóban kapják meg az arra rászoruló nagycsaládok, akikhez majd a karácsonyfa alá a cipősdoboz akcióból összegyűlt csomagokból is kerül. A karácsonyi cipősdoboz akció egy angol kismamától indult, aki látva a világégés utáni állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét milliók követik majd, és hogy a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, és mozgalommá fejlődik. Ahogy fejlődött a Ceglédi Advent szervezőinek kezdeményezésére városunkban is.

FORRALTBOR, VALAMINT BEJGLI- ÉS ZSERBÓKÉSZÍTŐ VERSENY
Az advent egy közösségi ünnep, a tér ilyenkor úgy is mondhatnánk, hogy egy kis adventi falu, ahol illik recepteket cserélni, közösen forraltbort főzni. E két verseny immár évről-évre a Ceglédi Advent elmaradhatatlan része. Szenzációs otthon sült házi süteményekkel érkeznek a versenyzők. A háromtagú, szakmaiságot, hagyományt és a beléjük sült ízeket vizsgáló zsűri döntése után a finomságokat a téren lévő közönség fogyasztja el. A forraltbort a vendéglátók és civil közösségek együtt főzik a fa körül. Az ízek, illatok és a jó hangulat belengi a teret.

KURIÓZUM CEGLÉD KARÁCSONYFÁJA
Éveken keresztül dobozok lógtak fényes papírba, ünnepi díszbe öltöztetve a városi karácsonyfán. Aztán egyszer csak a Pöttyös Gyermeknap nagysikerű dekorációinak apropóján Szűcs Anita és Détári-Lukács Ágnes a karácsonyfadíszeket is újra gondolták. Elsőnek Anita jó ízlésének, ügyes kezének köszönhetően a gyermeknap tavaszi tündére öltött angyalruhát, utána cukrokkal és hóbaglyokkal bővült a fa ékessége. Majd mindenféle típusú madár költözött az ágakra, és szép sorban számos erdei és házi állat is belakta a fát. A szereplők köre évről-évre bővül, az újak mindig kitüntetett ágon kapnak helyet.

 

Idén december 2-31-ig tölti be a Ceglédi Advent a Szabadság teret. Ahogy tavaly is, elsősorban helyi zenekarok, művészek szerepelnek majd a programkínálatban. A gyerekeket várja ajándékkészítő kézműves foglalkozásokkal a Manóműhely és a Csillagszóró játékpark. A kellő ünnepi hangulathoz elengedhetetlenül ott lesz a katolikus templom előtt a betlehemi jászol. Most is mozgásra buzdít majd mindenkit a Mikulásfutás. 2023-ban, ahogy ilyenkor mindig, mind a négy adventi hétvégén lesz a város templomaiban, intézményeiben hangverseny, és a Szabadság téren városi szilveszter is. Lesz jégpálya, mini óriáskerék, kézműves vásár, finom ízek, illatok… Minden azért, hogy a színpadi produkciókat nézve, a gyerekek játékát kísérve, a könyöklőasztalok mellett vagy a jégpálya korlátjára támaszkodva a város lakói egymással összejöhessenek, jót beszélgessenek.

Legyen részese mindennek Ön is, találkozzunk a téren!

(Részletes program hamarosan az advent.cegledikultura.hu oldalon!)