Magyarországon 6 évvel ezelőtt honosította meg Csirmaz Szilvia (a mozgalom magyarországi referense) ezt az új közösségi táncformát, a Szenior Örömtáncot A mozgalom jelszava: mozgás, öröm, agytorna.

A Szenior Örömtánc olyan közösségi táncforma, mely speciális koreográfiára épül, figyelembe véve az idősek sajátosságait (nincsenek benne hirtelen forgások, ugrások, akrobatikus elemek), az oktatók különösen figyelnek arra, hogy a feladatokat mindenki meg tudja csinálni. Sokféle zenére táncolnak, és mindig beiktatnak az egy-egy ülőtáncot is.

Az órákon újabb és újabb néhány lépésből álló koreográfiát tanulnak a résztvevők, amihez a rövidtávú memóriát kell használni. Tehát nem csak fizikai, de némi szellemi tevékenységgel is jár, ezért, amennyiben rendszeressé válik valaki életében, akkor nagyon pozitív hatást tud gyakorolni az egyénre. Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai mozgások közül a rendszeres tánc az, ami leginkább késleltetheti a demencia kialakulását. Ezen kívül segíti a mozgásszervek koordinálását, az egyensúly stabilitást, a térbeni orientációt. Hozzájárul ahhoz, hogy minél tovább fenntartható legyen a önálló életvezetés.

Az órák jó hangulatban zajlanak nincs megfelelési kényszer, nem szükséges hozzá előzetes tánctudás, itt szabad téveszteni, nem baj, ha valaki felcseréli és a bal helyett jobb lábbal indul, előfordulhat, ilyenkor mindannyian jókat derülnek rajtra. Vannak körtáncok, blokk- és páros táncok, itt mindenki táncol mindenkivel, ezért nem baj, ha nem párosan érkezik az ember. Idősebb korban sokan maradnak egyedül, a lehetőségeik is korlátozottak, nem könnyű feladat tenni valamit saját fizikai és lelki egészségükért. A szórakoztató szenior örömtáncok alkalmával a csoportban új ismeretségek, barátságok is kialakulnak. Tovább nő az önbizalmuk, mert tesznek valamit saját egészségükért, és közösség erősíti a valahová tartozás érzését.

A szenior örömtáncnak preventív szerepe van, és hozzájárul az aktív idősödéshez, melyhez elengedhetetlen a rendszeres fizikai és szellemi tevékenység.

_______________________

A B/2. termünkben csütörtökönként 16.30 órakor vehetnek részt az érdeklődők a foglalkozáson!
Bővebb információ: Szelényi Ágnes + 36 30 349 0855